Gyorsételek és a vércukorbetegség

2010 június 22. | Szerző:

 

A vércukorbetegség és a gyorsételek

 

Sokszor hallottuk már, hogy a gyorsételek túlzott
fogyasztása káros az egészségre, elhízást okoz többek között. Egy svéd
kutatócsoport arra a megállapításra jutott, hogy az a gén, amely az izmok
zsírégető-képességét befolyásolja, megváltozhat, ha túlzottan sok gyorsételt
fogyasztunk. A sejtek megváltoznak, a sok zsírral eltelnek, és az inzulint nem
képesek fogadni, így „cukorbetegekké” válnak. Azelőtt hasonló folyamatot már
megfigyeltek a 2-es típusú cukorbetegek izomsejtjeiben, most viszont mindezt az
egészséges izomsejtekben is ki tudták mutatni.

A kísérlettel bebizonyították, hogy az étkezési szokásaink
mennyire befolyásolják a génjeinket.

 

Mi ebből a tanulság? Még ha nem is szenvedünk 2-es típusú
cukorbetegségben, akkor is vigyáznunk kell a megfelelő zsírbevitelre, ne vigyük
túlzásba. Mi magyarok sajnos hajlamosak vagyunk sok zsírral készült igazán
magyaros ételeket enni. Azt azonban ne felejtsük el, maradhatunk étkezésünkben
is magyarok, ha mérsékeljük a zsír mennyiségét főzéskor. Azt sokan nem tudják,
hogyha például kacsát, libát vagy csirkét tálalunk fel, sütéskor, főzéskor le
lehet venni a bőrét, amely alatt szintén ott a zsír. Most biztosan felhördülnek
páran, hogy ropogósra sütve az a legfinomabb rész, de nagyon finom és sokkal
egészségesebb, ha sütés-főzés előtt inkább eltávolítjuk.

Terhességi diabétesz esetén különösen figyeljünk erre. A
babának is szüksége van kevés zsírra a fejlődéséhez, de az a kevés, amit mi
elfogyasztunk, neki bőven elég. A diabetológián is figyelmeztethetnek a kevés
zsírbevitelre.

 

Tavaszi zöldséges csirkecomb

 

Hozzávalók:

 

2 egész csirkecomb (alsó, felső)
2 nagyobb krumpli (100 g-ban 20 g CH)
2 nagy sárgarépa (100 g-ban 8 g CH)
1 kisebb fej zöldsaláta
1/2 fej hagyma
1 evőkanál almaecet
2 kávéskanál ételízesítő
1 kávéskanál lenmag
1/2 deci bor

só ízlés szerint

bors ízlés szerint



Pác:
2 kávéskanál mustár
2 evőkanál bor
1 kávéskanál szójaszósz
1 evőkanál olívaolaj

 

 

Elkészítés:

 

A csirkecombokat megmossuk, lehúzzuk róla a bőrt, és konyhai
törlőkendővel szárazra törljük. A mustárból, szójaszószból, 1 evőkanál olajból,
és 2 evőkanál borból pácot készítünk. Sóval, borssal ízesítjük, és egyenletesen
bekenjük vele a combokat, majd éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap a húsra
ráöntjük a fél deci bort, és előmelegített sütőben pirosra sütjük. A krumplit
és a sárgarépát megtisztítjuk, hasábokra vágjuk, és papírtörlővel megtöröljük,
hogy ne legyen nedves. 2 evőkanál olajat öntünk egy tepsibe, beleöntjük a
krumpli-répa keveréket, ételízesítővel megszórjuk, és a sütőben pirosra sütjük.
A salátát megtisztítjuk, megmossuk, leszárítjuk, kisebb darabokra tépkedjük,
tálba tesszük. A fél hagymát apróra vágjuk, a salátához adjuk, tetszés szerint
sóval, borssal ízesítjük, meglocsoljuk 1 evőkanál almaecettel és egy evőkanál olívaolajjal.
Összekeverjük, tetejére 1 kávéskanál lenmagot szórunk és legalább 1 órán át
állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.

 

 

Itt inkább a krumpli és a sárgarépa nyomja a latba a több
szénhidrátot, ezeket kikalkulálva lehet odafigyelni az étel
szénhidráttartalmára. Jó étvágyat!

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!