Saláták a terhesség alatt

2010 március 12. | Szerző: |

 

Eddig azt hittem, salátát csak nyáron fogyasztunk, de
tévedtem. Sorban bukkanok különféle tartalmú salátákra, amelyek nem kizárólag
salátalevélből vagy valamilyen zöldségféléből készülnek. Ilyen például a
csirkemájas saláta is, amelyhez a következő hozzávalók szükségeltetnek:

 

  • 40
    dkg csirkemáj
  • 3
    ek. olaj
  • 1
    fej zöldsaláta
  • 1
    fej színes saláta v. csomagolt kevert saláta
  • 20
    dkg sárgarépa
  • 2
    ek. vágott snidling
  • Bors

 

Paprikakrémhez:

  • 40
    dkg húsos piros paprika
  • 1 dl
    olívaolaj
  • 2
    ek. balzsamecet

 

Elkészítése:

 

A paprikákat láng felett vagy forró sütőben feketésre
sütjük, majd konyharuhával letakarva hagyjuk pár percig pihenni. Ezután
eltávolítjuk róluk a megperzselődött héjat, megmossuk a és kimagozzuk.
Pépesítjük a paprikahúst olajjal, balzsamecettel, sóval és borssal. Ezt a
krémet egy ideig félretesszük.

A zöldségeket, salátákat alaposan mossuk meg, a salátát
tépkedjük darabokra, a répát pedig vékony csíkokra metéljük.

A csirkemájat serpenyőben, kevés, forró olajban megsütjük,
közben megsózzuk, és megborsozzuk. Végül pedig tányérra tesszük az összekevert
salátákat és a répát, megszórjuk snidlinggel, alaposan nyakon öntjük
paprikakrémmel, és a májjal együtt fogyasztjuk.

 

Ha a paprikát gázláng felett sütjük, ne kézzel vagy
fogókesztyűvel tegyük, mert megéghet! Célszerű inkább kétnyelű húsfogót
használni.

 

 

 

Jó tudni, hogy a húsokban, belsőségekben cink található,
amely az enzimek működését, vitaminok (főleg folsav) beépülését segíti. A húsok
és belsőségek érdeme nem csak ebben mutatkozik meg, vasat is tartalmaznak, amely
vérfestékben (hemoglobin), izomfehérjében, enzimek alkotórészeiben,
vasraktárakban (máj, lép, csontvelő) van jelen a szervezetben.

A már felszívódott vasat a szervezet nem üríti ki, hanem
megőrzi, konzerválja arra az esetre, amikor kevés a vasbevitel. Ilyenkor a
vasraktárból pótol a szervezet.

A táplálékból a vas felszívódása annál nagyobb, minél
kevesebb van a vasraktárakban. A felszívódás foka függ az ételben található vas
milyenségétől. A húsban levő hem vas könnyebben felszívódik, mint a növényekben
megtalálható. Húsból több szívódik fel, mint zöld növényekből, ezt a C-vitamin
elősegíti, a tej, teák csökkentik a felszívódást, ezért ha az orvos
vaskészítményt rendel, azt vízzel, ásványvízzel célszerű bevenni, kivéve a
rágótablettát, amit önmagában kell elrágcsálni.

A májban réz is található, amely a vörösvérsejtek
képzéséhez, csontok növekedéséhez, enzimek jó működéséhez szükséges. A fejes
salátákban, zöld levelű zöldségekben és a májban is sok a folsav, amely
legfőképp a terhesség első szakaszában, de később is hasznos, ugyanis hiánya
fejlődési rendellenességet, vetélést, koraszülést okozhat. A folsav segíti a
B12-vitamin, a zsírok, CH-ok hasznosulását. Sok helyen javasolják, hogy a
tervezett fogamzás előtt egy hónappal, az első 12 hétben folytatni kell a
folsav bevitelét. Szervezetbe juttatni kétféleképp lehet: táplálékkal, illetve
tablettával. Beépüléséhez B6, C vitamin és cink szükséges. Tárolás és főzés
miatt a folsav mennyisége csökken a táplálékban, és az emésztőcsatornából való
felszívódása is korlátozott, ezért javasolják az orvosok a tablettás
utánpótlást. Terhességvédő vitamin formában is lehet szedni.

És hogy tovább folytassuk a májban található vitaminok
sorát, itt a B12 vitamin is, amely a vörösvérsejt felépítésének egyik fontos
eleme, hiányát szédülés, vérszegénység jellemzi. Főleg a terhesség első
időszakában nagyon fontos. Az A-vitamin is megtalálható a májban, ez a
növekedés vitaminja, növényi és állati táplálékban is van. Elővitaminja a
béta-karotin. Zsíroldékony, ezért a szervezet elraktározza.

 

Mikor a csirkemájas salátánkat fogyasztjuk, gondoljunk arra,
mennyi jót teszünk éppen a saját és a kisbabánk egészségéért.

 

100 g csirkemáj 1 g szénhidrátot tartalmaz, a sárgarépa 200
grammja pedig összesen 16 g szénhidrátot tartalmaz, a paprikában,
zöldsalátában, snidlingben pedig nagyon kevés van, vehetjük, hogy összességében
20 g CH-ot tartalmaz ez a saláta. Mindenkinek jó étvágyat és jó egészséget
kívánok!

 

Ha bárkinek hozzáfűznivalója vagy kérdése, problémája lenne
a receptekkel vagy a leírtakkal kapcsolataban, nagyon szívesen veszem, és
megpróbálok a legjobb tudásom szerint válaszolni. Az eddigiekben is köszönöm
Mokaszin és Nagymami kommentjét!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!