Tízórai és uzsonna
2010 február 23. | Szerző: martadne |
Íme
két példa tízóraira és uzsonnára:
Tízóraira: (20-21 g CH)
1 doboz natúr joghurt (5 g CH) vagy 0%-os joghurt (6 g CH) ,
24 g natúr müzli (15,3 g CH).
Uzsonnára:
Egy 80 g-os banán (20 g CH)
Tízóraira illetve uzsonnára lehet akár 34 grammos kiflit (20
g CH) enni valamilyen szalámival, bár ezt ne gyakran tegyük, mert a szalámikban
sajnos sok a zsír, és persze az ismeretlen anyag… Ha tudjuk, inkább
helyettesítsük grillezett sovány csirkemell- vagy pulykamellfilével, vékony
szelet, kevés olajban sütött rántott hússal, és fejessalátával, endíviával,
káposztalevéllel vagy akár pár szelet uborkával (mindegy, hogy ecetes uborkával
vagy simával). Ha abszolút nem jut időnk tízóraira vagy uzsonnára sütögetni,
mert történetesen dolgozunk, akkor maradhat a szalámi valamilyen zöld
feltéttel. Lehet kapni salátamixet a szupermarketekben, ezek jól tárolhatók a
hűtőszekrényben vagy a mélyhűtőben. Próbáljuk meg a legfrissebbet kiválasztani,
és azt, amelyikben többféle saláta van. Persze váltogathajuk is azzal, amely
csak egy vagy kétfélét tartalmaz, így egy kicsit változatosabb lesz az
étkezésünk. Otthon csak alaposan meg kell mosni a felhasználás előtt, és már
kész is van az egészséges tízórai ill. uzsonna.
Aki például 15 g CH-ra szorítkozhat csak, itt Mokaszin
kommentjére gondolok, azoknak ez az utóbbi variáció alkalmas lehet, de csak kb.
30 g-os kiflivel, illetve kipróbálhatják a Wasa extrudált kenyeret, ebből egy
szelet csak 7 g CH-ot jelent. Tízóraira, uzsonnára 2 szeletet is megehetünk
belőle, mellé pedig akár párolt halszeletet is készíthetünk. Ha nem burgonya
volt az ebéd, akkor ez héjában megsütve nagyon finom főtt vagy sült virslivel.
Ehhez 100 g burgonya elegendő, és annyi virsli, amennyi jólesik, és mivel hús,
nem tartalmaz szénhidrátot.
Mi a helyzet akkor, ha rágcsálnánk valamit, vagy két étkezés
között ránk tör a farkaséhség? Keverjünk össze kevés túrót (40-45 grammot) és
tejfölt (50 grammot), picit sózzuk meg, tehetünk még bele snidlinget,
bazsalikomot, petrezselymet, borsikafűt és egy pici vöröshagymát. Isteni lesz.
Vagy rágcsáljunk répát, mint a nyuszik, de ehetünk paradicsomot, paprikát,
retket is magában. Tökmagot (100 grammban 4 g CH van), illetve napraforgómagot,
pisztáciát (mindkettőből max. 25 grammot, ez 3 g CH) is fogyaszthatunk, persze
ne sokat egyszerre. A mandula is tökéletes, ebből 50 gramm 3,5 g CH-ot jelent.
És ami még fontos lehet: ha bírja a gyomrunk a savanyút,
akkor igyunk étkezés után egy pohár limonádét cukor vagy édesítőszer nélkül,
ehhez elég egy negyed kifacsart citrom leve és 2-3 dl ásványvíz. Ehetünk a
főételhez savanyú káposztát is, persze akkor, ha mennek egymáshoz a hozzávalók.
Ez jól jöhet, mert a citrom és a savanyú káposzta leviszi a vércukorszintet,
nekem legalábbis bevált ebből a szempontból. Mindkettő egészséges, C-vitamint
tartalmaz, úgyhogy még a nátha elkerülésére is hasznunkra lehet. A citromot
mindig alaposan, meleg vízben mossuk meg, mert a héját tartósító anyaggal
sprayzik be, hogy bírja az utazást hazánkig…
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: