Brokkoliról
2010 február 9. | Szerző: martadne |
Ma a következő, egészséges levest ajánlom mindenkinek:
Brokkolikrémleves (22
g CH)
Hozzávalók:
60 dkg brokkoli (12 g
CH)
3 dkg margarin
5 dkg vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 dl tej (5 g CH)
1 dl tejszín (5 g CH)
8 dl víz
só, bors
Elkészítés:
Feldaraboljuk
a brokkolit, de néhány szép rózsát vegyünk ki belőle. A margarint
felmelegítjük, és a brokkoli darabokat, valamint az apróra vágott hagymát 5
percig pároljuk benne, végül hozzáadjuk a szétnyomott fokhagymát. Felöntjük a
vízzel, tejjel, tejszínnel, és felforraljuk. Lefedve 15 percig főzzük. Ezután
turmixgéppel pépesítjük, és megszórjuk sóval valamint borssal. A félretett
brokkolirózsákat a levesbe tesszük, majd tálaljuk.
folsavat (B9) és C-vitamint, de jelentős a B1, B2,
B3, kalcium és vastartalma is. Fontos szerepe van a rákmegelőzésben.
A béta-karotin hasznos tápanyag a testünk regenerálódásában,
ezáltal lényeges terhesség alatt a magzat sejtjeinek fejlődéséhez. Megtalálható
a piros, narancssárga színű gyümölcsökben és zöldségekben is, például a
paradicsomban, sárgarépában és a narancsban.
A 20-25. héten alakulnak ki a magzat fogkezdeményei.
Ilyenkor nem szabad túl sok narancsot, sütőtököt, sárgarépát fogyasztani, mert
ezek nagy festéktartalmúak, és a magzati fogcsírákban a mészhez kötődik a
festékanyag. Mindez egy egész életre elszínezheti a gyermek fogait. Az étrend
legyen kálciumban és vitaminokban gazdag.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:
Köszi ! Megjegyeztem.